Hvorfor skal ægtefæller oprette et testamente?

11. nov 2020 | Tilbage til nyhedsoversigten

Hvorfor skal ægtefæller oprette et testamente?

Faktisk bliver mange ægtefæller meget overraskede over, hvor stor en forskel det gør at have et testamente.

Arvelovens udgangspunkt er, at ægtefællen arver halvdelen og børn arver halvdelen.

Lad os tage et eksempel.

Camilla og Martin er gift og har fællesbørnene Sofie og Sofus.

Camilla og Martin efterlader sig tilsammen værdier for 3.000.000 kr.

Martin afgår ved døden. De har ikke oprettet testamente. Da de ikke har særeje skal fællesboet skiftes. Det betyder, at Camilla beholder halvdelen af alt, hvad parterne ejer og den anden halvdel fordeles med halvdelen til Camilla og halvdelen til børnene.

Camilla får først halvdelen eller 1.500.000 kr. Martins halvdel deles med 750.000 kr. til Camilla og 750.000 kr. til Sofie og Sofus. Det betyder, at Camilla får ¾ dele af alt, hvad parterne har tilsammen.

Vil Camilla og Martin sikre, at længstlevende arver mest muligt, er det nødvendigt at oprettet et testamente.

Afgår Martin ved døden og har parterne oprettet et testamente, hvor de har besluttet, at de skal arve hinanden mest muligt, så vil regnestykket se således ud. Camilla får først halvdelen eller 1.500.000 kr. Martins halvdel deles med 1.312.500 kr. til Camilla og 187.500 kr. til Sofie og Sofus. Camilla får altså nu 15/16 dele af alt, hvad parterne ejer, hvor hun uden testamente alene fik ¾ dele.

Økonomisk er forskellen således, at Camilla uden et testamente skal betale 750.000 kr. til Sofus og Sofie, hvorimod hun med et testamente kan nøjes med at betale 187.500 kr. til Sofus og Sofie.

Er Sofus og Sofie under 18 år, skal beløb, der overstiger 75.000 kr. sættes ind på en lukket konto i et forvaltningsinstitut indtil de fylder 18 år.

Det er vigtigt at huske på, at det er alle aktiver på dødsdagen, der indgår i ovenstående regnskab, det kan f.eks. være friværdi i hus, indestående på bankkonto, værdien af indbo og bil m.v.

Ofte kan det være beløbets størrelse, der er med til at afgøre, hvorvidt længstlevende har mulighed for at blive i huset med børnene. Har man oprettet et testamente, hvor længstlevende begunstiges mest muligt, kan det være det, der er afgørende for, at børnene ikke både mister en af deres forældre og deres hjem.

Med et testamente kan ægtefæller også opnå andre ting herunder;

  • At børnenes arv skal være deres særeje
  • At børnebørnene skal have et bestemt beløb ved længstlevendes død
  • Tilkendegive hvem der anses for bedst egnet til at overtage forældremyndigheden over børnene, hvis begge forældre afgår ved døden inden børnene er fyldt 18 år (også kaldet børnetestamente)

Det kan også være nødvendigt tillige at oprette en ægtepagt sammen med et testamente for at sikre at længstlevende beløbsmæssigt får absolut mest.

Hos Trolle tror vi ikke på standardløsninger, og derfor tilpasser vi hvert enkelt testamente, så det passer lige præcis til jeres ønsker og behov.

 

Kontakt advokat Krestina G. Hess på kgh@trolle-law.dk eller tlf. 2983 3201 for en uforpligtende snak om dine muligheder.

 


Advokat (L)
KRESTINA G. HESS